miercuri, 11 ianuarie 2012

democratia - sistem ilogic de guvernare

definitie (sper sa fie apropiata de cea oficiala) : guvernare a unei entitati de catre intreaga populatie, care isi impune vointa prin regula majoritatii, fie direct fie prin interpusi alesi prin vot periodic.

Daca entitatea numara 'N' indivizi, 'N' fiind de ordinul zecilor de milioane, pe cine alege individul n apartinand 'N'? Desi teoretic are 'N' variante, in viata reala numarul candidatilor 'C' nu depaseste cateva persoane - sa zicem cateva zeci, pe care le poate urmari sau care ii sunt promovate prin diverse mijloace. Capacitatea de a cunoaste direct persoane se limiteaza la cateva sute, sa zicem spre o mie. Sansa de cunoastere directa a candidatului apartinand 'C' este de cca 1/20000. Inseamna ca sansa ca pe cel votat sa-l cunoastem doar prin intermediari, e de 19999/20000.

Votam deci persoane pe care nu le cunoastem direct. Ce calitati putem evalua indirect, din presa sau tv? Aspectul fizic, capacitatea de a discuta fluent si coerent, informatiile oferite de catre persoana respectiva sau de altii. Ce fel de personaje creaza media? Simpatice sau antipatice, coerente sau incoerente, erudite sau semidocte, si mai ziceti, ca sunt variante destule. Doar esentialul nu e pus in pagina:  capacitatea de a conduce, corectitudinea, competenta.

Votam la plezneala. O sa-mi sara multi in cap sa-mi explice ca poti deduce din franturi de informatii cu ce oameni avem de-a face. Corect - ar fi - doar ca mintea nu e o masina care genereaza decizii rationale. Daca ar fi asa ne-am cumpara toti aceeasi masina, aceiasi pantaloni, am locui in case identice. De fapt luam decizii sentimentale: imi place verdele, pantalonii casual, tricourile din bumbac gros, masina x. Votam sentimental: imi place X, i-am pus stampila. Doare ca agenda lui X n-are nimic comun cu interesele multimii 'N'.

N-ar strica putina ratiune in decizii, macar o data la patru ani.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu